Actueel

Teamcoachen leren met sudoku

Kerstblog van Marijke Lingsma 

Sudoku’s maken fascineert me. Ben nu op niveau 5- 6, soms wel of niet met bijschrijven. Sudoku is een puzzel met de getallen 1-9 in een 9x9-veld, waar in iedere negen veld alle getallen 1-9 moeten staan, én in iedere horizontale of verticale rij ieder getal ook maar een keer voor mag komen. Het gaat om de enige juiste mogelijkheid vinden. Gokken werkt niet. Je krijgt per puzzel een aantal getallen, ankerpunten.

Met sudoku leer je uitzoomen, de essentie van systeemgericht teamcoachen. Het gaat bij sudoku niet om rekenen, het kunnen ook zo maar andere symbolen zijn. Je leert oordeelloos kijken, al is zuchten en wanhoop toegestaan.

Wat je ook leert van sudoku is dat als je kijkt en kijkt en kijkt, en dan patronen en reeksen van getallen gaat zien. Patronen redelijk aan de oppervlakte, maar ook niet zichtbare patronen die zichtbaar worden door zichtbare patronen van getallen te combineren. Dat laatste is superboeiend.

Met teamcoachen is dat ook zo: je observeert, oordeelloos en je ziet patronen in interactie en in denkwijzen. Oppervlakte patronen in gedrag en interactie voor ieder zichtbaar, en via uitspraken of non-verbaal gedrag achterliggende denkpatronen en zelfs motieven. Zo kun je met nog meer uitzoomen, door de context van het team erbij te betrekken nog onzichtbare patronen zichtbaar krijgen, bespreekbaar krijgen.

Je lost de sudoku alleen maar op door uit te zoomen en de patronen daardoor te zien.

Waar de vergelijking mank loopt, tot grote ergernis natuurlijk, is dat sudoku gebaseerd is op een lineair proces, en teamcoaching een circulair proces is. Met iedere stap of interventie reageert het teamsysteem en beïnvloed je als teacoach patronen van het team. Bij sudoku ben je gewoon ordinair af als je niet voor de enige juiste mogelijkheid gaat. Met teamcoaching vormt dat de basis voor een goede dialoog met een volgende betekenisvolle stap.

Ik wens je fijne feestdagen, oordeelloos rondkijken, uitzoomen en onderkennen van feestdagenpatronen, enig gepuzzel en mooie circulaire processen.

Tot in 2020,

Marijke Lingsma

Ook namen de rest van het CB-team