Opleidingen

In 3 dagen online de basis van coaching eigen maken

Elk individueel perspectief opent een uitzicht op een grotere realiteit. Als ik de wereld door jouw ogen bekijk en jij de wereld door mijn ogen ziet, zullen we beide iets ontdekken, wat we alleen nooit ontdekt hadden.

- Peter Senge

 

Starten met coachen, je handelen in coaching onderbouwen of handvatten in het coachen eigen maken? 

 

Duur: 3 lesdagen

Totaalprijs: € 1.527,00 (exclusief BTW)

Aantal: max. 14 deelnemers

 

Coachen is het begeleiden van persoonlijke en professionele ontwikkelingsvragen van coachees. De opleiding Basis Coaching is gericht op het eigen maken van de basisprincipes en basiswerkmodellen van het coachen. En dat kan nu ook online. Met dezelfde leerdoelen voor ogen als bij de fysieke opleiding hebben we een gevarieerd, laagdrempelig online programma ontwikkeld waarin deelnemers zich de basis en handvatten van coachen goed onderbouwd eigen maken.

 

In deze opleiding leer je vanuit een systeemgerichte en progressiegerichte focus te coachen. Gericht op inzicht én op ‘welke eerste betekenisvolle stap kan een coachee binnen zijn context zetten?’ 

 

In drie lesdagen -met een hoog ‘doe-gehalte’- leg je de basis om aan de slag te gaan als coach. Met de 5 Kritieke Succesfactoren (KSF’s) als krachtig fundament voor elk coachtraject. Je coach-toolbox wordt gevuld met basisinterventies en werkmodellen. Je ontwikkelt een metaview, ofwel je leert oordeelloos uitzoomen op hoe knelpunten in stand worden gehouden en hoe je daarbij kunt aansluiten. Je leert de bijpassende beroepshouding in relatie met eventuele andere rollen. 

 

Tijdens deze 3-daagse:

  • Maak je je coachmodellen eigen die gericht zijn op de drie lagen van KSF IJsberg;
  • Ontwikkel je je als basiscoach en de bijpassende beroepshouding hierbij;
  • Kun je NOBCO-Foundation gecertificeerd raken.
     

Als specialist in het vormgeven van leerprocessen biedt Coach Boulevard nu dus ook de ideale kans om de basis van je coachhandelen en -vaardigheden online eigen te maken. We ontwikkelden daarvoor apart lesdagmateriaal in de vorm van voorbeeldgesprekken die het leren (inter)actief ondersteunen. De lesdag start al met je preflectie (reflectie vooraf op thema en literatuur), ondersteund met filmpjes, videoboodschappen en het maken van oefeningen ter voorbereiding. De ervaring leert dat je focus daarmee veel gerichter is. Verwerkingsopdrachten achteraf worden gebruikt om de leercirkel steeds rond te maken. Het online werken nodigt uit tot het werken met meerdere zintuigen omdat je waarnemingskanalen online anders uitpakken dan live. En het biedt de mogelijkheid tot aansluiten op meerdere leerwijzen, je kunt makkelijker even uitzoomen en dan weer inzoomen en afwisselen tussen doen en analyseren.

 

Lesdagen

BC1: De basis: de 5 Kritieke Succesfactoren - De 5 Kritieke Succesfactoren (KSF's) vormen het kader voor analyse en interventies voor elk coachtraject. Na deze dag heb je basisinterventies en twee werkmodellen voor KSF Meetlat en Eigenaarschap om direct aan de slag te gaan als coach.

BC2: Contextgericht coachen - De basis voor systeemgericht individueel- en teamcoachen, met accent op interactieprocessen in de context. Ontwikkelen van metaview hoe knelpunten in stand worden gehouden en wat je eraan kunt doen. 

BC3: Werkwijzen en beroepshouding - Eigen maken van coachmodellen gericht op de drie lagen van de KSF IJsberg en als basiscoach de bijpassende beroepshouding hierbij. 

 

Data online opleiding Basis Coaching

BC1 - De basis: de 5 Kritieke Succesfactoren  Maandag 17 mei 2021 
BC2 - Contextgericht coachen  Woensdag 9 juni 2021
BC3 - Werkwijzen en beroepshouding Maandag 28 juni 2021

 

Ervaringen met online Basis Coaching

"Het online werken was verdeeld in wisselende werkvormen waardoor er veel afwisseling was. Een uur pauze tussendoor om even te kunnen wandelen was ook prettig. Daardoor was er weer energie voor de middag. Wat betreft de opbrengsten van de dag was de online dag voor mij misschien nog wel prettiger dan de "fysieke" dag in Utrecht. Online heb ik voortdurend focus op het onderwerp. In Utrecht spelen er andere prikkels, die afleiden.” We hebben de lesdagen basiscoaching inmiddels al een aantal keren online verzorgd waardoor we het programma inmiddels stevig en interactief hebben staan. Tijdens de dynamische lesdagen zit je niet alleen maar achter je scherm, je loopt, zit staat, belt en werkt in grote en kleine groepjes. Senior-coachopleider Roy de Brabander dirigeert en begeleidt je door de dag heen. “Erg knap hoe Roy zo online in- en uitvliegt en meteen scherp tot de essentie kan komen. Hierdoor viel deze online lesdag qua belasting ontzettend mee en bleef mijn energie hoog."

 

Voordelen van online

Veiligheid en spiegel - Het beeldscherm fungeert als spiegel en vraagt de deelnemers om echt aanwezig te zijn (Presence) en in het hier-en-nu focus aan te brengen. Het nodigt uit tot meer eigenaarschap op het leren, om directheid en eerlijkheid in communicatie. Dat geeft ook een veilig leerklimaat, ook omdat je in jouw vertrouwde omgeving zit.

Duurzaamheid - Door de opleiding online aan te bieden verduurzamen we het proces van leren zowel inhoudelijk en ook letterlijk, want zonder reistijd en CO2-uitstoot, benzinekosten en gebruik, is de opleiding ook milieuvriendelijker. Bovendien stelt het je in staat om tussendoor naar buiten te gaan, lekker te wandelen in de frisse lucht.

 

Opbouw en randvoorwaarden opleiding

Tijd is een belangrijk gegeven in het leven en die benutten we optimaal. Voorafgaand aan een lesdag lees je praktijkgerichte literatuur. Tijdens de online lesdagen ligt het accent op ‘learning by doing’ en ‘reflection in & on action’. Oftewel veel doen en leren van die ervaring, net als in de praktijk. Er wordt gewerkt met door deelnemers zelf ingebrachte praktijksituaties en persoonlijke leerdoelen. 

 

Randvoorwaarden/eisen voor deelname:

  • Deelname vanaf laptop of vaste computer (i.p.v. telefoon of tablet);
  • Minimale groepsgrootte 6 deelnemers (maximaal 14)

Lesdagen duren van 9:00 – 17:00 uur en vinden plaats via zoom. Elke lesdag start met een koffiemoment om 8:45 uur en sluit af met de mogelijkheid tot online na-borrelen tot 17:30.

 

Afronding

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Coach Boulevard en is de meetlat van onze invulling aan de online opleiding Basis Coaching. De lesdagen voldoen vanzelfsprekend aan de richtlijnen van de St!R, NOBCO en PHBO. Je ontvangt per lesdag een bewijs van deelname. Indien je de opleiding Basis Coaching afrondt met een leerjournaal over je leermomenten ontvang je een CB-instituutscertificaat. Het certificaat geeft vrijstelling voor de basisdagen van de post-hbo erkende opleidingen van Coach Boulevard.

 

De opleiding Basis Coaching is opgenomen in het Schoolleidersregister PO. Schoolleiders kunnen hiermee het professionaliseringsthema Persoonlijk leiderschap (geheel thema) afronden voor de herregistratie.

 

Kosten Online opleiding Basis Coaching (3 lesdagen)

Opleidingskosten  € 1.425,-
Literatuur € 102,-
Verplichte kosten 
€ 1.527,-
   
Optionele kosten   
Online intervisie module € 150,-
Totale factuurprijs  € 1.677,-

Coach Boulevard is niet BTW-plichtig en derhalve vermelden wij standaard geen BTW op de factuur. Prijzen gelden tot 1 januari 2022.

 

Literatuur

Hieronder worden de boeken weergegeven die nodig zijn bij de opleiding Basis Coaching.

Literatuurlijst