ALT07 - Teaminterventies in het Hier-en-Nu

De ochtend begint met een overzicht van de fasen van teamvolwassenheid en aansluitende interventies. Een onderdeel is een korte terugblik op het oefenen met de F.A.. Daaruit volgt de vraag: 'Wat heeft dit team te leren'? Zo ontstaat een globaal plan stappenplan in begeleiding op duurzaamheid in collectief eigenaarschap a.d.h.v. 5 KSF'en, en agile en leanfilosofie. Naar aanleiding van de ontwikkelingsfase sluit de Agile-Lean Teamcoach daarbij aan met zijn benadering. Zo zijn eerst de gezamenlijke meetlat en eigenaarschap essentieel voor verdere stappen.

Met name de coachstijlen C1 (tutoring) en C2 (mentoring), worden in de ochtend geoefend. De Walking Scale met teams wordt gedemonstreerd. De groepsoefening 10 - 10 Competenties komt aan bod: verstieren en versterken van bijvoorbeeld de competentie 'samenwerken'.

In de middag staan de circulaire vragen voor een gesprek in de groep houden centraal. Eerst wordt plenair en in subgroepen geoefend met circulaire vragen. Het oefenen is opbouwend in moeilijkheidsgraad a.d.h.v. kritieke momenten vanuit praktijksituaties.

De 5 Succesfactoren zijn weer leidraad.

Je krijgt feedback op jouw werkwijze als Agile-Lean Teamcoach. Daarbij is van belang hoe je van aansturing tot zelfsturing komt en hoe je groepen circulair en resultaatgericht kunt coachen naar de gewenste ontwikkelingsfase.

Tijdens deze dag leer je de logica en de opbouw van teaminterventiemogelijkheden en hoe je met concrete interventies het team een stap verder kunt helpen. Met daarbij volop aandacht voor het appèl dat iedere fase op de manager en de Agile-Lean Teamcoach doet. En je leert de talrijke valkuilen te hanteren. Na deze dag ben je in staat aan de hand van de communicatie en interactie het niveau van een groep of team te analyseren en te relateren aan de doelstelling en bovendien daarop circulair te interveniëren. Je hebt nu een goede basis om als teamcoach ervaring op te doen.

Resultaat

-     Je bent in staat de kwaliteit van interactie waar te nemen;

-     Je kunt circulair interveniëren op interactie in het hier-en-nu;

-     Je kunt interactie koppelen aan de coachvraag;

-     Je bent in staat jouw werkwijze als Agile-Lean Teamcoach te koppelen aan het niveau van het team (M1-, M2, M3 en M4);

-     Je hebt een eerste SWOT-analyse van jezelf als Agile-Lean Teamcoach gemaakt;

-     Je onderkent je eigen valkuilen;

-     Je kunt een walking scale met team toepassen (intervisieopdracht).

Voor een volledig overzicht van de kosten, klik hier.

In de genoemde prijs zijn de literatuurkosten niet inbegrepen. Kijk daarvoor onder het tabje Literatuur.

Cursusdata: Teaminterventies in het Hier-en-Nu

 • Week
  Datum
   
 • 11
  maandag 11 maart 2019
  VOL
 • 24
  dinsdag 11 juni 2019
 • 40
  maandag 30 september 2019
 • 51
  maandag 16 december 2019

Onderstaand treft u de verplichte en aanbevolen literatuur voor deze lesdag aan. Voor de literatuurlijst van alle lesdagen verwijzen we graag naar de literatuurlijst.pdf.