ALT10 - Van stagnerende naar wendbare teams

Het doel van de Agile-Lean Teamcoach is niet het bereiken van een eenmalige verbetering, maar van een structureel effect. De verbetercyclus moet een voortdurende cyclus worden die in gang blijft en waarbij eigenaarschap hiervoor bij het team zelf ligt. Dat proces op gang brengen en houden is geen eenvoudige opgave.

Komen tot organisaties met een groot aanpassingsvermogen is een complex transitieproces met alles wat daar bij hoort. Je leert verschillende typen veranderprocessen te onderscheiden en te voorspellen met welke symptomen van een organisatiesysteem in verandering je te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld dat er geen eigenaarschap genomen wordt of dat 'homeostase' zal optreden.

Als Agile-lean Teamcoach krijg je in teams te maken met alles wat veranderen lastig maakt. Zoals afscheid moeten nemen van een situatie zoals die was en moeten wennen aan een nieuwe situatie. Dat vraagt vakmanschap. Om het juiste evenwicht te vinden tussen sturen en faciliteren, in te schatten wat er nodig is en passende keuzes te maken uit de veelheid van interventies die de Agile-Lean Teamcoach ter beschikking staan.

Tijdens deze dag leer je om te gaan met hobbels die je tegen kunt komen. Je leert vooruit te kijken in het traject en patronen en gebeurtenissen voorspellen. Je oefent daarbij met eigen en door anderen aangedragen als stagnatie ervaren situaties.

Resultaat

-     Je bent in staat vanuit verschillende perspectieven naar teams in transitie te kijken en deze perspectieven met elkaar te verbinden;

-     Je weet wat er nodig is om te zorgen dat verbeteringen niet eenmalig zijn maar dat interventies leiden tot een blijvende verbetercultuur;

-     Je kunt bewust keuzes maken uit verschillende stijlen en verschillende (typen) interventies en daar zowel de onder- als de bovenstroom van transitieprocessen bij betrekken;

-     Je past hierbij vanuit systeemdenken de 5 Kritieke Succesfactoren in samenhang toe;

-     Je kunt een team helpen in het eigenaarschap nemen over de transitie waar ze onderdeel van uitmaken en hun adaptieve vermogens te vergroten.

Voor een volledig overzicht van de kosten, klik hier.

In de genoemde prijs zijn de literatuurkosten niet inbegrepen. Kijk daarvoor onder het tabje Literatuur.

Cursusdata: Van stagnerende naar wendbare teams

 • Week
  Datum
   
 • 07
  vrijdag 15 februari 2019
 • 23
  maandag 03 juni 2019
 • 39
  vrijdag 27 september 2019
 • 04
  donderdag 23 januari 2020
 • 12
  vrijdag 20 maart 2020

Onderstaand treft u de verplichte en aanbevolen literatuur voor deze lesdag aan. Voor de literatuurlijst van alle lesdagen verwijzen we graag naar de literatuurlijst.pdf.